De senaste veckorna har vi kunnat läsa om att antalet bedrägerier online ökar stort i Sverige. Det är lite skrämmande att detta dyker upp som en nyhet först nu då jag kunnat konstatera denna utveckling under hela föregående år med start kring julen 2013. I dag är det inte speciellt svårt att utsätta någon för ett bedrägeri och jag tänker inte ge några konkreta tips kring detta. Istället tänker jag slänga ur mig lite funderingar kring varför ökningen är så markant och varför den kommer att fortsätta öka även i år.
Under året som gick (2014) var jag med om att stoppa ett flertal försök till bedrägerier i den webbshop jag ansvarar för. Tyvärr så är e-handeln inte enbart glamorös som många tror, bakom hårt arbete ligger även numera en inbyggd vaksamhet mot order som ibland verkar för bra för att vara sanna. Som jag nämnt tidigare så tillämpar vi en manuell kontroll av misstänkta bedrägeriorder där vi dubbelkollar mobilnummer, e-postadress, namn och ort samt innehåll i ordern – allt för att vara så säkra vi bara kan så att vi inte skickar något i onödan och bidrar till att en oskyldig person utsätts och drabbas av en massa extrajobb. Men, varför gör vi denna kontroll – ligger inte detta ansvar på betalleverantören? Nja, tyvärr finns det en slapphet hos vissa där man släpper igenom order utan att på något sätt reagera eller varna och detta är givetvis en bidragande orsak till att bedragarna fortsätter med sitt. Då det är relativt riskfritt för en betalleverantör som inte granskar beställningarna så bryr de sig heller inte, det är e-handlarna som får ta smällen eftersom betalleverantören många gånger inte tar något som helst ansvar trots att de godkänt ordern.
Tyvärr slinker det ändå igenom bedrägliga beställningar, det kan vara stress eller mänskliga missar som gör att dessa inte alltid upptäcks. Ofta blir man varse om bedrägeriet, antingen genom att den drabbade kontaktar oss direkt eller att det dimper ner en polisanmälan. Oavsett vilket så ser jag till att lägga tid på att komplettera anmälningarna med den information jag har som ip-nummer, mobilnummer, namn på personen som hämtat ut paketet osv. Det är det minsta jag kan göra för den drabbade men också i tron att jag hjälper Polisen. Ack, som jag bedrar mig varje gång här eftersom Polisen mer eller mindre satt i system att lägga ner förundersökningen i brist på bevis eller uppföljningar i ärendet. Många gånger har de inte ens brytt sig om att kontakta ombudet för att se om det finns övervakningskameror, de lägger inte ens tid på att få fram personnumret på personen som hämtade ut paketet (endast Polisen kan få fram detta från t ex Postnord). Det känns så tröstlöst…
Så är det då så konstigt och en stor nyhet att bedrägerierna ökar i landet? Nej, egentligen inte eftersom bedragarna tillåts fortsätta obehindrat tack vare slapphet hos betalleverantörer, Polis och i vissa fall även hos ombuden som inte bryr sig om att kontrollera legitimationen vid utlämningstillfället. Det är i dag enorma summor som ID-kapningarna ”omsätter”, tror mig ha läst summan 2,7 miljarder och den lär inte minska. Det är ju en grym affärsidé, beställ varor, hämta ut dessa och sälj dessa vidare snabbt till kompisar eller på någon annonssajt. Insats? Kontantkort för ett par tior. Vinst? 5000-50.000 kr per drabbad. Gör mattematiken själv eftersom nästan 10.000 personer förra året spärrade sitt personnummer hos UC efter att de drabbats. Straff? Ofta inget eftersom personerna som bakom bedrägerierna inte har några ”tillgångar” eller registrerade inkomster så det blir ungefär lika kännbart som en smäll på fingrarna. Pinsamt är ordet och frågan är bara när du eller jag drabbas?
Här är länkar till några av de senaste artiklarna i media:
• Bedrägerier ökar stort i Sverige [Ehandel.se]
• Allt fler identiteter kapas i Sverige [Expressen]
• ID-kapning är en het fråga [minUC]
• Antalet registrerade UC-bedrägerispärrar ökade med 48 procent [UC]