För mig som arbetar dagligen med e-handel och därigenom genom åren stött på mängder av människor som fått sina identiteter stulna och utnyttjade på nätet är det ofattbart att detta ännu inte anses vara en kriminell handling i Sverige. Tidigaste bedrägeriet jag polisanmälde skedde 2006/2007 och var resultat av ett stulet kreditkort, detta var innan fakturabedrägerierna slagit igenom på allvar. Trots polisanmälan och vidtagna åtgärder för att upptäcka brott av den här typen så är det idag, nästan 10 år sedan fortfarande inte kriminellt. Det visar på att våra politiker lever kvar i bubbla där allt är tryggt och säkert. Att inte Polisen tagit detta vidare tidigare är också helkorkat då den myndigheten ofta är den som oftast får insikt i omfattningarna eftersom polisanmälningar görs från såväl drabbade personer som företag.
Signalerna till de personer som systematiskt kapar identiteter och stjäl kortuppgifter har varit tydliga från myndigheterna: ”Fortsätt ni för vi gör inget åt det ändå”. Cyniskt, javisst men det är ju den verklighet som finns idag eftersom man inte gjort något över huvud taget för att försvåra för de kriminella. Förra året, 2015, drabbades drygt 85.000 personer av ID-kapningar till ett genomsnittligt värde av 65.000 kr per person! Ja, räkna ut den totala summan som omsätts här så förstår ni att det är en lukrativ bransch för de kriminella att vistas i. Polisen lägger systematiskt ner i stort sett alla inrapporterade fall då man anser att ”spaningstekniska underlag saknas” så där möter de kriminella inget motstånd. Sjukt värre!
Därför är det glädjande att man från myndigheternas håll nu funderar på att ta tag i detta växande samhällsproblem genom att till sommaren göra det till en kriminell handling att kapa/utnyttja en annan persons identitet – tack för det era styrande sengångare! Jag får väl bara hoppas på att straffen blir hårda och att man inte ser för lätt på brotten…
- Läs mer om lagförslaget på Sydsvenskan [länk till artikeln hos Sydsvenskan]
- Läs mer om lagförslaget på Expressen [länk till artikeln hos Expressen]
- Läs mer om de ökade ID-kapningarna hos Aftonbladet [länk till artikeln hos Aftonbladet]
- Läs mer om statistiken bakom siffrorna hos Ehandel.se [länk till artikeln hos enandel.se]
- Läs mer om hur många kortuppgifter som utnyttjas varje år på nätet [länk till artikeln hos Expressen]
- Läs om en person som drabbats och vad det innebär [länk till artikeln hos Göteborgs-Tidningen]
- Läs om vad Tradera gör för att minska risken för bedrägerier [länk till artikeln hos Ehandel.se]