E-handelsblogg

Kriminella ligor och e-handel?

I en betald annons från Klarna nyligen på Aftonbladet berörs det att yngre människor utsätts allt oftare för bedrägerier online. Detta kan ju inte komma som en nyhet för någon och det är tyvärr något som vi kommer att se allt oftare i takt med att dessa brott mer eller mindre aldrig utreds. Det handlar alltså om en slags nischad kriminalitet där det är fritt fram att begå brott eftersom uppklaringsfrekvensen eller utredningsviljan inte finns – det är helt enkelt för svårt att utreda dessa samt bevisa att det rört sig om en kriminell handling.

Att detta är något som är satt i system av ligor är heller ingen nyhet och de belopp som förekommer här är något de flesta av oss bara kan drömma om. När det rör sig om att angripa yngre personer, främst födda på 90-talet är att de lever ett mer hektiskt liv och sällan stannar upp för att göra någon form av konsekvensanalys. Detta utnyttjas av bedragarna som ringer upp och mer eller mindre stressar fram en reaktion från den uppringde. Då är det tyvärr redan försent och intet ont anande töms kontot på pengar.

> Länk till annonsen från Klarna hos Aftonbladet

Postnord har också börjat bli mer aktiva i jakten på bedragare vilket är hedervärt. Även om detta inte är deras egentliga uppdrag så måste bedragarna sättas åt från alla håll, speciellt när dagens poliser är fullt upptagna med att utreda mord och andra våldsbrott från kriminella ligor. En del av de kriminella ligornas aktiviteter är dock också att begå brott mot såväl e-handlare som deras kunder genom bedrägliga köp och systematiska stölder av försändelser.

Att Postnord nu varnar för kriminella ligor är bra men knappast någon nyhet. Dessa ligor har tillåtits härja fritt i flertalet år och straffen när de blir påkomna eller i bästa fall dömda är skrattretande låga och när en åker in står fler på tur för att ta del av de enorma belopp som figurerar i denna bransch. Snittsumman per paket som numera försvinner ligger på cirka 10.000 kronor som enkelt kan omsättas i pengar då det ofta rör sig om attraktiva produkter som t ex hemelektronik.

 > Länk till artikel hos ehandel.se om Postnord och de försvunna paketen

Det börjar tyvärr också bli vanligare att ligorna, som ju inte försörjer sig genom att gå till jobbet och arbeta som normala människor, nu dyker upp när det förväntas komma en leverans och då lägger beslag på denna. För att ta emot en leverans behövs i de flesta fall en signatur av mottagaren men här handlade det om att det gjorts flertalet beställningar till mottagare på en och samma gata där kriminella dykt upp för att ta emot leveranser medan mottagaren inte var hemma. Tursamt nog kunde de gripas av civilpoliser men huruvida de dömts för brottet återstår att se. Normala fallet här är att de säger sig ha blivit tvingad av någon okänd att  ta emot ett paket annars skulle denna utsättas för misshandel. Givetvis en skitlögn men så snart den dyker upp (regisserad av försvararen) så frikänns personen.

> Länk till artikeln i ehandel.se om stoppade leveranser

> Länk till artikel hos ehandel.se om Postnord och deras tjuvjakt på kriminella

166.000 svenskar ID-hackade under 2019

Som individ har du väl aldrig varit tryggare än nu. I varje fall om vi ska tro på våra politiker men faktum är att förra året ID-hackades 166.000 svenskar vilket väl ej kan anses vara speciellt tryggt. Detta är de ID-kapningar som anmäldes medan totala antalet som utsattes var hela 2.000.000!!! Är det klokt och tryggt på något sätt?

Enligt en rapport som försäkringsbolaget MySafety släppte nyligen så var det främst konton hos Hotmail och Gmail som utsattes för ovanstående bedrägerier och bedrägeriförsök. Så, har du och använder något av ovanstående sätt att kommunicera på så se över säkerheten och aktivera tvåfaktorsautentisering om du vill vara på säkra sidan.

Så här ser det ut när det gäller fördelning över hackade konton: Hotmail 3848 st, Gmail 3571 st, Telia 1147 st och  Live 548 st.

Rapporten visar att kvinnor drabbas i större utsträckning och att det är invånare i åldern 30-44 år som utsätts mest. Det som är lite positivt är att antalet ID-kapningar trots allt minskade med 3,3 procent under 2019 så kanske, bara kanske börjar vi tänka om en gång extra innan vi lämnar ut känsliga uppgifter. Men, återigen så är straffen för dessa brott alldeles för låga och bidrar inte till minskningar.

> Länk till artikeln hos ehandel.se

Fler bedrägerier …hela tiden

Jo, tyvärr är det så att många av mina inlägg kretsar kring bedrägerier som ju numera mestadels sker online. Anledningen är ju ganska enkel, de kan ju husera fritt med detta eftersom väldigt få av dessa brott klaras upp och få döms.

Men, i sann politisk anda så höjs nu fler kritiska röster kring detta och polisen går ut och säger att man ska nyanställa fler personer för att klara upp dessa brott. Totalt ska man anställa 40 personer som ska ta sig an 7000 ouppklarade bedrägerier. 7000!!! Helt sjukt ju och då förstår man att det är en lukrativ bransch för de som sällar sig dit…

Bara under mars månad sknredde 1204 ID-kapningar enligt sajten ehandel.se och trenden ser inte ut att avta. I samband med artikeln uttalar sig också Klarna om att de ser en ökande trend här med bedrägerier online. Nä, slut med daltandet och dags för hårdare tag så att vi får bukt med bedrägerierna annars går snart ingen säker och någon betalar för allt i slutändan – många gånger är det handlarna.

”Förra året anmäldes över 250 000 bedrägeribrott i Sverige. Det var 25 procent fler än året innan. Sett under en tioårsperiod har bedrägeribrotten ökat med 60 procent.”

Sydsvenskan 20 maj 2019

Läs statistiken ovan och fundera lite på den. Tänk på att varje person som utsätts vanligen drabbas på belopp mellan 20.000-50.000 kr för att göra det enklare med matematiken. Enorma summor som omsätts varje år och säkerligen mycket från den organiserade brottsligheten.

Var ska det sluta?

>> Länk till artikeln i Sydsvenskan om de kommande nyanställningarna.

>> Länk till artikeln på ehandel.se om ID-kapningarna.

>> Länk till artikel i Sydsvenskan om statistiken.

Äldre luras kontinuerligt på pengar

En bit kommen in på året kan vi fortsatt konstatera att bedrägerier mot äldre fortsätter i oförminskad takt. Återigen bekräftas att det är enorma summor pengar som avluras våra äldre av kriminella nätverk. Även om polisen börjat fokusera mer på att sätta åt dessa gäng så tycker jag att straffen är pinsamt låga. Frågan är också om de drabbade får tillbaka någonting samt om de som döms även åläggs att betala skadestånd till de drabbade. Eller är det den gamla vanliga visan att de inte har några tillgångar eller är ”fattiga”? Pinsamt i så fall. De sitter av en tid och är sedan ute och har tillgång till pengar igen. Pengar som våra äldre bara kan drömma om…

Totalt 3700 anmälningar.
300 miljoner sedan 2017.

Inte helt förvånande har många av de kriminella nätverken sina fästen i Malmö. Hur kommer det sig? Bara polisen vet och de lämnar inte ut några närmare detaljer. Såklart.

>> Länk till artikel i Aftonbladet där beloppen framkommer.

>> Länk till artikel i Sydsvenskan där antalet bedrägerier nämns.

>> Länk till artikel i Expressen som också tar upp beloppen.

Bedragarnas paradis?

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa en stor mängd olika artiklar om människor som utsatts för bedrägerier via mobilt Bank-ID och det är en sorglig läsning. Trots insatser från alla håll och kanter så drar bedragarna in ca 10 miljoner kronor i veckan på sin sysselsättning.

En polis uttalar sig om att så fort det försvinner en så kommer det nya bedragare. Det är en tråkig utveckling men det krävs hårdare tag från lagförande instanser. Straffen är bleka i förhållande till skadan de orsakar och att några sedan tycker synd om bedragarna och sänker straffen är bara skrattretande och patetiskt.

Tacksamt nog så börjar allt fler av de som är offer för bedragarna att förstå vad det handlar om och slänger på luren i örat på uppringaren.

I en artikel i Expressen framkommer det att det i januari månad skedde minst 119 lyckade bedrägerier mot äldre människor i Sverige. Hur mycket pengar de kommit över framgår inte men vi kan utgå från att det är betydande summor.

>> Läs mer om åldringsbedrägerierna hos Lokaltidningen

>> Artikeln i Lokaltidningen om straffsänkning för en bedragare

>> Lyssna hos Kvällsposten på ett autentiskt bedragarsamtal

>> Så här kan det gå till med ett bedrägeri, läs artikeln hos Expressen

Snabba pengar i Sverige?

Bedrägerier i Sverige ökade med hela 23 procent under årets första 10 månader. Katastrofalt är det i Region Syd där endast en tredjedel av totalt 6.000 anmälningar om bedrägerier fått en handläggare. Med andra ord är det ganska riskfritt att begå bedrägerier i Sverige, speciellt i södra Sverige där polismyndigheten har fullt upp med sprängningar, rån och mord dagarna i ända.

Hur blev det så här då? Slapphet från första början och straff som är att likna med att du inte får lördagsgodis är min teori. Efter att ha arbetat med e-handel sedan 2006 har jag gjort åtskilliga anmälningar om bedrägerier samt fått läsa ett antal domar och detta är skrattretande jämfört med vad utövarna får med sig.

Troligtvis är denna typ av brott den enklaste vägen att snabbt bli rik på i Sverige. Dock så finns det vissa ljuspunkter och det är att det faktiskt döms några personer då och då för inblandning i bedrägerier, nu senaste där man använt Bank-ID för att bedra människor. Straffen hamnade på nästan 3 år men det framgår inte om några belopp beslagtagits från de dömda. Skrämmande också att en faktiskt arbetade på en bank.

Dessutom nås vi av nyheten att kortbedrägerier är det vanligaste brottet nu. Ca 100.000 fall har anmälts enligt Sveriges Radio. Polisen menar på att det är så otroligt enkelt att sitta hemma i soffan och beställa med hjälp av andra personers kortnummer, främst från utländska e-handlare eftersom det då genast blir svårare att utreda.

Slutligen förvånas jag över att människor fortfarande tycker det är okej att lämna ut sina personliga uppgifter och dessutom känsliga sådana via telefon. Att de drabbas och sedan vill ha tillbaka sina pengar är ju fullt förståeligt men någonstans bör ju det personliga ansvaret träda in också. Om du lämnar ut dina uppgifter trots hundratals artiklar om det i tidningarna samt bankernas föreskrifter så får du också vara beredd på att ta ditt straff – i detta fall utebliven ersättning.

>> Länk till artikel i Expressen om att anmälningarna läggs på hög

>> Länk till artikel i Expressen om de som dömdes

>> Länk till ehandel.se om antalet utförda kortbedrägerier

>> Länk till artikel i Lokaltidningen om mannen som vägras ersättning

Fritt fram att bedraga

Jag läste precis en artikel i Expressen om att Polisen i Stockholm nu väljer att inte utreda bedrägerier om beloppen inte överstiger 5000 kr. Polisen utreder inte brott? Okej, det är inget nytt för skillnaden från att bara säga att man lägger ner utredning på grund av att det saknas underlag är ju i princip samma sak – dessa brott utreds inte längre och det vet de som sysslar med det. Därav ökningen av den här typen av brott under de senaste åren. 

Skjutningar ökar, våldtäkter ökar, i stort sett alla brott ökar och nu väljer alltså polisen att gå ut med denna nyhet. I och för sig säger det att det bara är temporärt men det ger jag inte mycket för. Inom kort vill de säkert lägga över utredningarna på bankerna eller varför inte de som drabbas? Kalla det resursbrist men i ett kollapsande rättsväsende är det ingen nyhet – tyvärr.

>> Länk till artikeln i Expressen

Bedrägerier mot äldre ökar snabbt

Än en gång kan vi läsa uppmaningar som ska få äldre att vara mer uppmärksamma mot bedrägerier över telefon. Nu är det polisen som går ut och varnar mot detta och siffror visar på att 19 personer om dagen drabbats under augusti och september månad i år. Totalt rör det sig om förluster motsvarande 69,7 miljoner kronor. Ja, ni läste rätt och detta kan fortgå av tre anledningar:

  1. Äldre som låter sig luras trots alla uppmaningar i media.
  2. Polisens och åklagarnas mediokra insatser mot dessa brottslingar.
  3. Försvarare som gladeligen ser till att dessa kriminella inte straffas.

Hur blev det så här då? Det finns många svar på detta men inget av dessa är politiskt korrekta. Ytterst handlar det om slapphet mot de som begår brotten samt polisens ovilja att kunna dra i det och givetvis också svårigheten då de kriminella gömmer sig bakom falska identiteter, kontantkort och att de arbetar snabbt.

Kan vi få stopp på det då? Troligtvis inte då de mestadels inriktar sig mot äldre människor som många gånger inte berättar att de drabbats för att de då känner sig dumma. Återigen, lägg på luren om du inte känner personen på andra änden. Är det banken så är det faktiskt inte banken och är du osäker så lägger du på och ringer upp banken efter det. Varför skulle banken som lägger ner kontor på löpande band sitta och ringa upp dig som kund? Nä, tänkte väl det…

Sen borde straffen bli betydligt hårdare och hellre döma än fria. Givetvis ska de betala tillbaka också och förvisas till platser där solen inte lyser… men nu är det Sverige och här ska det daltas till höger och vänster och tjafsas om mänsklighet osv. Men, återigen så står ingen på de drabbades sida utan man tar alltid, alltid förövarnas sida och tycker synd om dessa svin! Horribelt.

> Läs artikeln på Lokaltidningen om polisens varning här.

Trenden är uppåtgående – tyvärr

De senaste veckorna har reportagen om människor som drabbas och luras av bedragare ökat i lavinfart. Budskapen är mer eller mindre desamma, ditten och datten lurades att legitimera sig med sina bank-ID och personligen undrar jag om detta är människor som lever under stenar, långt borta från medier och levande organismer. Hur kan man fortfarande lämna ut sina uppgifter eller legitimera sig eller ens förstå varifrån de ringer?

Nåja, nu ska vi inte sparka på de som är drabbade men hur man i vardagen undgår så många reportage och artiklar om hur man skyddar sig är en gåta. Men, så länge de går på det och polisen inte utreder något kan bedragarna fortsätta i lugn och ro och bli rika på köpet – helt ostraffat. Ökningen i år jämfört med förra året skiljer stort, från 73. 083 till 98.248 i hela landet – var ska det sluta? Eller när ska styrande, banker och andra myndigheter få upp ögonen för detta som kan fortgå ostraffat år efter år?

> Rekordår för id-kapningarna skriver Lokaltidningen – läs här.

> Så här har bedrägerierna ökat på din ort – läs mer här.

> Lyssna på hur ett försök till bedrägeri kan låta här.