Jag har tidigare tagit upp problemen med ID-kapningar och allt det metjobb som följer för de personer som drabbas. Det är lätt att rycka på axlarna åt problemet men då det är ett växande problem måste man vara på sin vakt och i vissa fall göra något för att försvåra för bedragarna. Vi vet ju sedan tidigare att det inte lönar sig att polisanmäla om man blivit drabbad, det man kan göra är att så snabbt som möjligt försöka att bestrida alla krav samt spärra sitt personnummer för vidare köp mot faktura.
Som tur är har fler och fler i medierna börjat att uppmärksamma brotten som rör ID-kapningar och jag kommer att lista ett antal länkar till tjänster och artiklar som tar upp vad du som privatperson kan göra för att skydda dig. Det som är positivt är att fler och fler försäkringsbolag numera har ett skydd mot ID-kapningar i hemförsäkringarna, är du osäker på om du har ett så råder jag dig att kontakta ditt försäkringsbolag och få besked då detta kan vara en lugnande trygghet om du skulle bli drabbad.
Tjänster som hjälper dig att skydda eller förebygga ID-kapningar:
• Tink erbjuder en smart app som håller koll på din ekonomi och som extra bonus har de även koll på suspekta transaktioner m m som är kopplade till dig som person.
Läs mer om Tink här.
• MySafety Försäkringar erbjuder ett ID-skydd som har bevakning genom UC, assistans samt ekonomisk ersättning om du drabbas av ID-kapning.
Läs mer om MySafety Försäkringar här.
Tursamt nog börjar fler och fler företag samt medier att uppmärksamma ID-kapningar och tipsar om hur du förebygger och förhindrar att du blir utsatt.
• Försäkringsbolaget IF informerar om hur du skyddar dig.
Läs mer om IF’s råd här.
Du kan också läsa deras pressrelease om hur du skyddar dig här.
• Aftonbladet ger 6 smarta knep om hur du skyddar dig mot ID-kapningar.
Läs Aftonbladets artikel här.
• GT har en artikel där Polisen informerar om hur du skyddar dig mot ID-kapningar.
Läs artikeln i GT här.
Avslutningsvis kan vi konstatera följande från en artikel i DN:
- ID-kapningarna ökade förra året med 37 procent
- Nyckeln till ID-kapningarna är personnumret
- Att första kvartalet 2006 gjordes 160 bedrägerispärrar, motsvarande period i år var 2675 st
Men, när jag ändå är i skrivar- och faktatagen så passar jag på att rekommendera en intressant artikeln till som berör var bedragarna hittar dig. Givetvis ska du vara försiktig med hur du hanterar din personliga information samt var du t ex väljer att handla på nätet. Gör en snabb kontroll på om butiken har nöjda kunder, är det ett svenskt organisationsnummer, är butiken certifierad för e-handel, finns det kontaktuppgifter dit du kan vända dig vid eventuella frågor osv. I år kommer drygt 65.000 personer att drabbas av ID-kapningar i Sverige och jag hoppas du som läser detta inte är en av dem…
Läs artikeln om var ID-kaparna hittar dig här [Dinapengar.se]