Jag har under de senaste veckorna lagt märke till en fortsatt ökad mängd artiklar kring fenomenet med bedrägerier kring fakturor, om hur kortkapare kommer över kortnummer men också att det tydligen går att utföra bedrägerier med Bank-ID vilket ju verkar ganska svårt, eller? Tyvärr kan jag inte läsa mig till någon minskning kring alla dessa bedrägerier som utförs men en ljusning var att häromdagen blev en s k Blocket-bedragare dömd för att ha lurat ganska många på pengar. Skönt. Att domstolarna i Sverige faktiskt kan döma och inte bara fria. Men, jag tror att trots de straff som utdöms så blir de drabbade inte ersatta och bedragaren går säkert ut som vinnare efter en kortare tids sejour på ett av våra ”fängelser”. Redo för nya tag och nya offer och med tanke på straffen så har dessa bevisligen ingen avskräckande effekt – tyvärr.
Skydda ditt Bank-ID
Just det här med bedrägerier med hjälp av Bank-ID är för mig lite obegripligt. Hur är det möjligt att man lyckas bli lurad här? Lever man i blindo, avskärmad från medier, banker och andra som förespråkar säkerhet? Jag vet inte men visst är en del människor godtrogna, kanske lite för mycket och det toppat med en naiv bild av verkligheten i landet. Ett par artiklar har tagit upp exempel där privatpersoner har lurats att lämna ut sina uppgifter för Bank-ID där dessa sedan drabbats ekonomiskt. I länkarna nedan finns en del tips på hur du ska skydda dig – väl värt att läsa tycker jag!
> Länk till artikel i Expressen om skydd mot Bank-ID kapning.
Stulna kortnummer …igen
Trots alla varningar från banker, medier och personer med sunt förnuft så förekommer det fortfarande att stulna kortuppgifter används för bedrägliga köp. Trots säkra koder, SMS, verifierade kort, spärrar mot utlandsköp osv så är det många som inte förstått innebörden av att läsa igenom denna information. Att Malmö under många år varit en central plats när det gäller handel av stulna kortuppgifter är ingen nyhet och många ligor tycks husera i staden. Nu har tack och lov ett par bedragare åkt fast, blivit dömda och erkänt. Båda var såklart kända och dömda sedan tidigare och denna gång kom de över varor för mer än 700.000 kronor. Någon som tror att de på något sätt blir skadeståndsskyldiga här? Nej, trodde väl det. Det handlar om utnyttjande, att skylla på någon annan som man inte vill lämna ut men främst se till att ha gjort sig av med alla ”tillgångar”. Det blir lite smäll på fingrarna och sen är de igång igen. Härlig cirkus som håller igång delar av rättsväsendet.
> Länk till artikel i Sydsvenskan om de stulna kortuppgifterna.
> Länk till artikeln i Expressen om utnyttjandet av stulna kortuppgifter.
> Läs mer om hur en bedragare handlade för 80.000 kr på ett stulet kort.
Om alla bara hade 3D-Secure…
I följande artikel (se nedan) kan vi läsa om fler som drabbats av stulna kortnummer. Det framkommer också tydligt att om alla banker införde verifiering av onlineköpen, inte bara med CVC-koden, utan också Verified by Visa eller 3D-Secure så skulle antalet drabbade personer minska. En felaktighet i artikeln antyder att man måste ladda ner ett program men egentligen ska du bara verifiera köpet med en extra kod, ett SMS och i extremfall en säkerhetsdosa från banken (vilket inte är bra alls för e-handeln). Så då är frågan varför bankerna inte gör detta? Lathet? Inkompetens? Eller vill man bara inte skydda sina kunder på bästa sätt? En teori är att man tror sig sätta upp ett hinder vid köp och därför struntar man helt enkelt i det. Idioti om jag får tycka i frågan.
> Läs mer på Göteborgs-Tidningen om skydd mot kortköp online.
Ny lag mot bluffakturor
Det här med bluffakturor är en följetong som är smått bisarr faktiskt. I Sverige är det tydligen hur enkelt som helst att starta upp ett bolag, komma fram till en bedräglig affärsidé – i detta fall bluffakturor, och sedan börja skicka ut dessa till företagare. Detta har pågått i flertalet år och uppmärksammats på diverse svarta listor hos bl a Svensk Handel men straffen har varit så ynkliga att de inte haft någon effekt. Nu har tydligen våra styrande fått upp ögonen för problemet och ska skärpa lagstiftningen så att brott med bluffakturor kan ge upp till 6 års fängelse. Bra att de skärper men som vanligt blir det helt verkningslöst. Den som skulle bli dömd skyller på någon annan och kommer som värst undan med villkorlig dom. Kanske t o m näringsförbud – i värsta fall. Patetiskt enligt mig men bra att någon styrande fått upp ögonen för problematiken. Dubbelkolla alltid suspekta fakturor, var lite kritisk och se för tusan till att inte betala – då hjälper du dessa bedragare i sin fortsatta verksamhet!!!
> Läs om hur du skyddar dig mot bluffakturor, artikel i Expressen.
Nyanlända offer – hur?!?!?
Göteborgs-Tidningen tar i en artikel upp hur nyanlända personer tydligen utnyttjas för fakturabedrägerier. Jag undrar smått hur detta kan vara möjligt. Mig veterligen behöver du ha en fast inkomst, vara någorlunda kreditvärdig och ha ett svenskt personnummer för att kunna handla mot faktura. I varje fall enligt de avtal som jag genom åren skrivit med fakturaföretagen. Så därför undrar jag hur dessa köp kan godkännas om det inte finns någon historik eller annat att gå på för att verifiera fakturaköpen och den kreditbedömning som bör göras. Klarna kör visserligen med sina egna, interna bedömningar men de vore ju inte så smarta om de godkänner köp till personer utan inkomster osv. Eller är det bara jag som tycker detta är märkligt? Nä, jag tror nog mer på att det finns en organiserad brottslighet bakom detta – tyvärr. Personer som utnyttjas men om kreditgivarna hade varit lite mer strikta hade vi inte haft liknande situationer som belastar rättsväsendet…
> Läs mer på Göteborgs-Tidningen om dessa fakturabedrägerier.