Ett par dagar efter årets mest handlingskraftiga dag, Black Friday finns än så länge bara siffror om hur mycket alla e-handlare sålde och hur många rekord som slogs. Detta är givetvis trevliga siffror och något som utvecklar e-handeln i Sverige. Huruvida det är en bra affär för alla inblandade handlare eller inte råder det dock delade meningar om. Många anser att det äter för mycket av avansen och dödar handeln veckorna innan Black Friday men det är väl upp till var handlare att planera för detta på bästa sätt.
De siffror som ännu inte presenterats (och troligtvis inte kommer att göras heller) är de som visar på hur många människor som drabbats av bedrägliga köp, kapningar av identiteter, stulna kortuppgifter m m. Den utveckling som sker i Sverige är tyvärr inte positiv i någon bemärkelse och när året summeras kan vi nog krasst konstatera att hundratusentals människor drabbats och att detta har kostat alla inblandade enorma summor pengar som någon i slutändan betalar.
Då vi följer utvecklingen inom detta område kan vi även se en tydlig linje kring hur problemet hanteras. I alla led skyller alla på varandra och ingen, jag säger ingen, vill ta något ansvar i frågan. Polisen skyller på bankerna, bankerna anser sig inte göra något fel och längst ner står den drabbade som med alla extraarbete suckar och undrar hur det är möjligt. Viljan tycks inte finnas hos någon ansvarig vilket är helt sjukt egentligen.
Men, som det ser ut nu så fortsätter bedrägerierna i oförminskad skala och mönstret är detsamma; Polisen lägger ner alla ärenden omgående, bankerna informerar inte sina kunder om hur de bör eller kan skydda sig och bedragarna fortsätter tjäna pengar och handlarna förlorar pengar. Ni ser enkelt vem som är vinnare i denna problematik och så länge inget görs kommer det att se likadant ut under 2017. Vi ska heller inte glömma bort våra politiker som säkert inte har en susning kring problematiken eftersom det nyligen blev straffbart att kapa identiteter…