Läs siffran en gång till för säkerhets skull. 164.000 – det är antalet personer som drabbats av ID-stöld under det senaste året och då ska man ha i beaktning att varje drabbad person bedras på i snitt 50.000 kr. Tyvärr drabbas 3 personer i minuten av någon form av ID-kapning vilket är horribelt. Det är enorma summor som belastar privatpersoner, företag och andra offentliga myndigheter som blir inblandade. Räkna också med tiden som den drabbade får lägga på att reda ut allting och bestrida fakturor m m så blir summan på sista raden säkert högre.
Det som är mer skrämmande är att polismyndigheten lägger ner i stort sett varje ärende, ofta för att man inte har något mer att gå på. Detta är ju en liten lögn eftersom man många gånger har något att gå på men väljer bort det av tidsskäl. Så, med andra ord är det fritt fram för bedragarna att fortsätta med sin verksamhet eftersom de inte blir jagade eller fällda. Sjukt, helt sjukt enligt mig men tydligen okej eftersom inget görs. Nu lovas det ju mer resurser men räcker det? Nä, tror inte det utan rejäla straff och snabbare utredningar är nog vad som behövs.
Dock har man nu börjat ta tag i det hela och det ryktas om skarpare tag mot de som begår brotten, hårdare straff m m men det tror jag på när jag ser det. Inget mer daltande eller försvarare som ska få förövaren att verkar oskyldig eller att han var i en knepig sits… Men, det är inte bara ID-kapningar som ökar, även kortbedrägerierna ökar kraftigt eftersom det tycks vara lättare att komma över stulna uppgifter över nätet. Även här görs väldigt lite, anmäler du obehöriga köp till kortföretagen så får du oftast tillbaka beloppen om du kan styrka att du ej gjort inköpen men inget mer görs sedan, troligtvis inga polisanmälningar eller andra uppföljningar utan det är återigen fritt fram för bedragarna att fortsätta på inslagen bana. Fenomenet när du har kvar kortet i din ägo och uppgifterna ändå finns på vift kallas CNP vilket står för Card Not Present och blir tyvärr vanligare och vanligare i dagens samhälle.
Inte nog med dessa problem och alla som drabbas, en annan typ av bedrägerier som också sker via datorer direkt mot privatpersoner och företag är alla bluffmail som finns i omlopp. En del företag är mer drabbade än andra när det gäller att synas med logotyper m m i de bedrägliga mailen, t ex Postnord, Spotify, Netflix och Swedbank förekommer ofta i dessa sammanhang. På senare tid har också företag som CDON och Elgiganten drabbats där man lockas tro att man vunnit en tv eller en mobiltelefon. Alla mailen har en enda uppgift, att få dig att tro att du måste göra något för att få varor eller tjänster, gärna då i utbyte mot dina personliga uppgifter. Om något är för bra för att vara sant så är det så, varför skulle just du helt plötsligt ha vunnit en tv utan att ha deltagit i någon tävling? Nej, var kritisk mot alla dessa mail som dimper ner i din inbox, kolla språket och även legotyperna i mailen eftersom språket ofta har brister och logos m m är lågupplösta. Stundtals kan jag tycka att personer som går på det har sig själv att skylla, girighet och naivitet tar överhanden kring det logiska tänket och sedan ska du gråta ut i massmedia om det. Tänk själv hur många gånger massmedia, sociala medier m m har påpekat det farliga med att klicka på länkar eller lämna ut personliga uppgifter och ändå går folk på det fortfarande – dumt.
Tro nu inte att fysiska handeln går fritt från bedragare, även de dras med förfalskade id-handlingar, flinka bedragare och halvdana lögner samt utnyttjande av tappade id-handlingar. Tursamt nog här så kan den butikspersonal som är på hugget och tänker till stoppa en del bedrägeriförsök. Ofta drabbas mobiltelefonbutiker eftersom deras produkter är enkla att omsätta i pengar vilket ju är bedragarens viktigaste moment så att inget ska finnas kvar för att binda personen till något brott.
Avslutningsvis vill jag ta upp två saker; även kunder/mottagare har ibland mindre trevliga avsikter och försöker lura avsändaren på produkter. En artikel om hur detta sats i system av en del personer som handlar via Amazon finns att läsa nedan. Sist på min agenda finns möjligheten till att ha ID-skydd i sin hemförsäkring eller att teckna en spärr via något företag. Var lite kritisk när detta görs och undersök exakt vad som gäller i din hemförsäkring och vad som täcks. Svea Ekonomi rapporterar t ex att antalet bedrägerispärrar ökat med 300 procent under de 5 senaste åren. Tyvärr säger mig mina egna erfarenheter från Svea att de själva faktiskt bidrar till ökningar indirekt genom att ha bristande kontroller vid köp och eftersom de ej tar risker själva blir det e-handlaren som får stå för kostnaden – mindre trevligt…
- Så här skriver ehandel.se om de 164.000 drabbade [länk till artikeln hos ehandel.se]
- Artikel i Expressen om att polisen ska satsa på dessa brott [länk till artikeln i Expressen]
- Även Sydsvenskan uppmärksammar ökningen av kortbedrägerier [länk till artikeln i Sydsvenskan]
- Kort- och nätbedrägerierna har ökat 100 procent i år [länk till artikeln hos ehandel.se]
- Reportage om CNP-drabbad person [länk till Expressen]
- Bedrägerier och phishing-försök via nätet ökar [länk till Aftonbladet]
- Mobiltelefonbutikerna drabbas också av bedrägeriförsök [länk till artikel hos Göteborgs-Tidningen]
- Förfalskade id-handlingar används vid bedrägeriförsök i fysisk handel [länk till artikel hos Expressen]
- Så här lurar kunder i USA leverantörer på nya produkter [länk till artikel hos ehandel.se]
- Många luras att köpa falska ID-skydd [länk till artikel hos Sydsvenskan]
- Bedrägerispärrarna upp med 300 procent [länk till artikel hos Svea Ekonomi]